Olives trencades mallorquines

Olives trencades mallorquines

 

 

Avui hem fet collit oliva i l'hem salada a l'estil mallorqui. Me va ensenyar la recepta Madó Maria Seguí de Pollença i en Xisco Serra de Santa Margalida, de les seves receptes en vaig treure una i sobretot vos contaré tots els savis
consells de Madó Maria, aixi ho he fet d'ençà que ella m'ho va ensenyar, sempre m'han sortit molt bones i mai m'han tornat fluixes inclús n'hem menjat que tenien 3 anys i han estat igual de bones, hi ha un parell de punts importants segons em vàren explicar:
1-ses olives no s'han de posar en remull amb aigua sal un parell de dies aixi com diuen vàries receptes d'alguns llibres
 de cuina mallorquina. Si se posen en remull tornen blanes
2-S'han de collir quan a sa olivera comencen a haver-n'hi algunes de negres.
3-es cullen  el mateix dia que es salen.
4- per l'aigua amb sal, pos devers 100 gr per litre d'aigua. Diuen que s'ha de posar sal dins l'aigua i remenar, posam
 un ou dins l'aigua i si sura cap al damunt vol dir que l'aigua-sal està bé. Jo sempre faig la prova  de l'ou però no esper que suri molt perque si no l'aigua és massa salada i no m'agraden les olives tan fortes de sal.


el truco es...no posar ses olives en remull mai

  • olives verdes mallorquines
  • sal i aigua
  • fonoll que no sigui tendre
  • trossos de llimona
  • prebe covent verd
  • alls
  • fulles de llimonera

Collim ses olives verdes i sense fer-les netes se trenquen amb una pedra damunt una post.Embruten molt, podeu collir una bossa de plàstic grossa i vos feis un "vestit" amb ella perque esquita molt i fa taques.

tallam trossos de llimona. Dins un pot gros posam un llit de bastant de fonoll (llavor i tronquet incluit),afegim un parell d'alls al gust,prebe covent verd al gust (per un pot gros pos 1 prebe sencer i per un pot petit la meitat), després
omplim de les olives trencades. Quan tenim mig pot ple, torn posar bastant de fonoll, cualque all més i algun tros de llimona. Acabam de omplir els pots i per tancar es posa una o dues fulles de llimonera per fer "de tap" i amb dos tronquets de fonoll es fa una creu preque quan posem l'aigua-sal no pujin a la superficie. Aixi quan les encetam llevam aquesta "capa" i les primeres olives ja son bones.

Dins un poval gros posam aigua de cisterna i començam a abocar-li la sal (uns 100 gr per 1 litre més o manco), amb un pitxer omplim els pots de l'aigua salada, tapam i a guardar dins el rebost dos o tres mesos com a mínim.

Tothom a collir oliva

 

es cullen quan l'olivera comença a haver-ne alguna de negre

 
tots els ingredients a puntcomençam a trencar ses olives amb una pedra (pensau amb l'invent de la bossa de plàstic com a "vestit" )primer posam un bon sostre de fonoll ( jo en pos molt )ara posam uns quants trossos de llimona, dos o tresun parell d'alls al gust 4 o 5prebe covent al gust ( 1 prebe per un pot gros i mig per un pot més petit )començam a omplir el pot d'olivesa meitat del pot un poc més de fonoll, alls i llimonatapam amb una fulla de llimonera o dues i amb dos bastonets de fonoll feim una creu .feim l'aigua-salomplim els pots, esperam una estona per si s'han de omplir una mica més i tapar ben tapats.
NOTAS

 

Recepta: Maria Antònia Martínez
 
{rokcomments}
 
Inicieu sessió per enviar comentaris